GOTU KOLA

V Ayurvedi in tradicionalni kitajski medicini Gotu kolo uporabljajo že tisočletja. Gotu Koli se reče tudi Brahmi, gre za rastlinico, ki je znana po svojih mesnatih listih in nežnih modrih cvetovih, ki raste v močvirju v Aziji. Deluje kot nekakšen živčni tonik, kar pomeni, da deluje na živčevje, pomirja a hkrati dviguje razpoloženje. Odlično deluje na možgane in izboljšuje koncentracijo ter spomin. Zmanjšuje občutke tesnobe in depresije. Odlično deluje tudi na prekrvavitev in ožilje. Krepi tonus ven, izboljšuje delovanje ožilja in pospešuje celjenje ran. Podpira celoten kardiovaskularni sitem, kar pomeni, da pomaga tudi pri težavah z erekcijo, vsebuje namreč snovi podobne sildenafilu, ki je učinkovina v Viagri. Deluje tudi proti prebavnim razjedam, ranam želodca in bolečinam v trebuhu.

Kot že omenjeno je Gotu Kola bila uporabljena že v zgodovini. Tradicionalno so jo uporabljali za zdravljenje sifilisa in hepatitisa, želodčnih razjed in diareje, pa tudi za zdravljenje mentalnih težav in epilepsije. V Ayurvedi se opazuje in neposredno preučuje srčni utrip, telesno težo, jezik, krvni tlak in podobne telesne značilnosti. Na podlagi tega pa se potem določi doše in zdravljenje primerno določeni doshi. V Ayurvedi poznajo tri doshe: Vata, Pitta, Kapha. V telesu so pristone vse tri doše, toda ena ali dve prevladujeta. To, katera prevladuje, določa tip človeka, njegovo nagnjenje k določenim boleznim, njegov okus za hrano, glasbo, barve itd. Pri ljudeh, kjer prevladuje doša vata, so vitki, živahni, duševno aktivni, toda plašni, pozabljivi in hitro jih zebe. Slabo spijo, imajo revmatične težave in ker so zelo nervozni v stresnih situacijah hitro govorijo in veliko jedo. Težko sprejemajo odločitve, imajo veliko skrbi in strahov. Ljudje tipa Pitta so ponavadi visoki in vitki, veliko lahko pojedo in imajo hitro prebavo. So redoljubni, odločni a nagnjeni k nagli jezi. So ambiciozni in nagnjeni k izgorevanju. Imajo pogosto bolezni prebavil. Ljudje tipa Kapha so debelušni, počasni, bolj majhni. So prijazni in vztrajni, duševno uravnoteženi toda leni. Nagnjeni so k prehladom in depresiji, pogosto jih prizadene rak. Gotu kola je primerna za vse tipe.

Na Kitajskem naj bi nekoč živel mojster Tai Chi Quana, ki naj bi živel kar med 197 in 256 leti in njegova skrivnost za tako dolgo življenje naj bi bila prav Gotu kola. Vsebuje triterpenoide, poliacetilene, flavonoide, sterole in flavone. Študije so se osredotočile predvsem na triterpenoide asiaticosid, ki deluje protivnetno, antioksidativno in je zato odličen za zdravljenje razjed in celjenje ran. Ta azijska kislina pa tudi ustavlja celični cikel rasti pri nekaterih vrstah raka pri podganah.

Gotu-kola