Odvzem vozniškega dovoljenja

Dandanes že zelo hitro opravimo izpit za vožnjo avtomobila ali katerega drugega prevoznega sredstva. Običajno lahko kot samostojen voznik pričnemo voziti šele po dopolnjenem 18em letu. Pa vendar, tako kot smo ga dobili, ga lahko tudi izgubimo. Namreč, odvzem vozniškega dovoljenja je danes kazen, katero je prejelo veliko sedaj bivših voznikov, zaradi raznih prekrškov.

Običajno kot otroci zelo hitro pričnemo sanjariti o lastnem avtomobilu in seveda tudi vožnji. Posnemamo starše in druge voznike in komaj čakamo, da dopolnimo zahtevano starost za opravljanje izpita. Veselimo se možnosti, ko bomo lahko sedli za volan in se sami popeljali na cesto. Pred tem pa je seveda potrebno uspešno opraviti vozniški izpit in tako pridobiti vozniško dovoljenje. Ta je sestavljen in cestno prometnih predpisov, ki so običajno teoretskega značaja, obvezne prve pomoči in kasneje tudi vožnje. Še dve leti po opravljenem izpitu pa smo mladi voznik, kar pomeni, da za nas morda veljajo malce drugačna, strožja pravila v primeru alkohola in podobnih prekrškov.

Včasih nas zanese in imamo pretežko nogo, tako da vozimo prehitro. Če imamo srečo, se bomo izmuznili brez kakršnihkoli nezaželenih posledic, bodisi nesreče ali pa, da nas ustavijo možje v modrem. V kolikor se nam zgodi slednje, bomo seveda zaradi prekrška prejeli ustrezno kazen. Višina te pa bo odvisna od prekoračene hitrosti. Morda smo spili tudi kakšen kozarček, vožnja pod vplivom alkohola pa je kazniva. Mogoče smo prevozili rdečo luč ali pa ne upoštevali druge prometne predpise. Morda smo med vožnjo telefonirali ali pa se pozabili pripasati. Vse to lahko pomeni kazen, v primeru, da to ugotovijo varuhi reda, policaji. In tako sledijo predpisane kazni. Nekatere se tako visoke, da poleg denarne kazni sledi še odvzem vozniškega dovoljenja, kar pa je najvišja možna kazen. Morda sledi tudi prepoved za določen čas opravljanja vozniškega izpita. Vse je odvisno od prekrška katerega smo zagrešili. Za lastno varnost in tudi varnost drugih udeležencev prometa, je pomembno, da upoštevamo varnostne predpise vožnje.